Balans trening centar logo - žuti koloritet

Koji tip treninga je najbolji za tebe?

Dvoumiš se da kreneš da vežbaš? Imamo pravi savet za tebe!

Da li već duže vremena želiš da počneš da vežbas, ali se dvoumiš između individualnih i grupnih treninga?

Ili već neko vreme praktikuješ jedan od ova tipa treninga, ali nisi siguran da li možda nešto trebaš da promeniš?

Kao i sve u životu, i individualni i grupni treninzi imaju svoje prednosti i mane. Nekom odgovara da radi u grupi, dok nekom drugom više prija 100% personalizovan pristup gde je instruktor u potpunosti fokusiran na njega.

Šta god da je slučaj, bitno je da instruktor prepozna i prilagodi pristup treniranju svakom vežbaču pojedinačno.

To znači da instrukor mora da bude i dobar psiholog i dobro proceni i razume potrebe svakog vežbača koji se opredeli da radi sa njim. Ovo nekad može da bude jako izazovno, pošto je svako od nas drugačiji tip ličnosti.

Srećom, danas sve više profesionalaca u svetu fitnessa prepoznaje važnost psihologije i njenu primenu na vežbača, strukturu treninga i motivaciju.

Baš ovde se nalazi odgovor na pitanje sa početka ove objave – Šta je bolje za tebe, individualni ili grupni treninzi?

balans blog 21

Bolje je ono što ti proceniš da ti više odgovara.

Da bi uspeo da napraviš dobru procenu, moraš da konsultuješ svog personalnog „psihologa iz teretane“, odnosno instruktora. On će ti predočiti sve prednosti i mane oba tipa treninga i u razgovoru sa tobom pronaći šta je najbolji „match“ za tebe.

Svaki dobar fitness instruktor će pažljivo saslušati sve o tvojim navikama, istoriji vežbanja (ukoliko nisi početnik), stilu života i sve to pažljivo uporediti sa ciljevima koje želiš da postigneš.

Na taj način će ti dati svoje mišljenje i konkretan plan kako da, korak po korak, dođeš do svog cilja.

3 saveta koji će ti pomoći da pronađeš idealan tip treninga za sebe.

#1 Komuniciraj otvoreno i slobodno ispričaj sve o svom stilu života – bilo da si fan sočnog late night snack-a ili ne možeš da odoliš slatkišima.

#2 Samo kroz surovo iskrenu priču ćeš svom instruktoru dati vredan „materijal“ koji će mu pomoći da od tebe napravi gladijatora, agilnog šampiona ili nešto treće što si zamislio/la.

#3 Pažljivo slušaj sve savete i sugestije koje ćeš dobiti, sviđali ti se oni ili ne. Imaj otvoren um da saslušaš i prihvatis nova mišljenja, pristupe i ideje. Ovako sebi otvaraš put da vidiš nešto što do sada nisi ili prepoznaš neki svoj kvalitet koga nisi ni bio svestan.

#4 Mnoge teretane danas nude probne časove kako individualnih, tako i grupnih treninga, programa (pilates, Zumba, HIIT, itd).

Iskoristi ovaj benefit i oprobaj se u više tipova treninga pre nego što se opredeliš za samo jedan. Ovako ćeš svom telu i umu dozvoliti da osete šta mu najviše prija. Tako ćeš kasnije mnogo efikasnije prepoznati koji pristup je najbolji za tebe.

#5 Budi iskren, otvoren i komunikativan. Daj sebi dovoljno vremena da napraviš odluku koja će te najefikasnije dovesti do cilja.

Budi slobodan da nam se javiš, ukoliko i dalje imaš nedoumicu ili te je strah da dođeš na trening. Veruj nam, zaista nije strašno, kad jednom kreneš sa treningom, sigurni smo da više nećeš prestati da treniraš. Benefiti su mnogobrojni!

Kada si ti prvi put krenuo u teretanu? Možeš nam ispisati svoje interesantno iskustvo.😃

OSTAVITE KOMENTAR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *