Balans trening centar logo - žuti koloritet

Kako ostati FIT iako radite do kasno?

Pišemo ti kako da ostaneš FIT iako radiš do kasno.

Okolnosti za trening nisu uvek najidealnije. Dosta ljudi često mora da uklopi milion dnevnih obaveza sa redovnim vežbanjem. Ali, ono što sve nas gura da idemo dalje je ljubav prema treningu, želja da transformišemo naše telo i taj snažni nalet energije kada redovno vežbamo i radimo nešto dobro za sebe.

Međutim, šta ako posao stane na put?! Šta ako moraš da radiš 12-časovne, noćne ili neke čudne smene i prosto nemaš kako da uglaviš trening u celu priču?

Kao i za sve, i za ovo postoji rešenje!

Počnimo od ishrane. Za svaku vrstu treninga, ishrana je top 1 prioritet. Bilo da radiš duge smene ili imaš svo slobodno vreme ovog sveta za vežbanje, ako ishrana nije kvalitetna, neće biti ni rezultata.

Kako da se kvalitetno hraniš dok pokrivaš noćnu smenu?

#1 Spremi hranu unapred i ponesi je na posao

Pre svega, moraš da ubaciš malo kreativnosti u planiranje ishrane. Na primer, dobra ideja je da ostaviš hranu u frižideru na poslu i spremiš je kada ogladniš tokom smene.

U opticaj dolaze brza rešenja kao što su zamrznuto povrće kombinovano sa kockicama piletine, teletine, lososa, itd.

#2 Ukoliko već poručuješ hranu na poslu, neka to bude iz fitness-friendly restorana.

Ovo često zahteva veći budžet, ali je takođe jako dobra opcija za one koji ne stižu da sebi spremaju hranu, a rade duge ili noćne smene. Ukoliko ti budžet dozvoljava – većinu obroka možeš poručiti iz ovih restorana i imati sve spremno za duge ili noćne smene.

S druge strane, ako je budžet problem onda poručuj hranu onda kada si „u škripcu“ s vremenom i nemaš vremena da spremiš hranu kod kuće.

Ovi restorani obraćaju posebnu pažnju na kalorije i nutritijente u okviru obroka, tako da sa njima nema greške. Izaberi jelo od sastojaka koje najviše voliš i sigurni smo da ćeš imati dobru ishranu čak i na radnom mestu.

blog 10

Naveli smo neke ideje za brz i nutritivan obrok na poslu koji neće narušiti tvoj poduhvat da postaneš fit. Međutim, hajde da vidimo šta bi trebalo da izbegavaš i od čega bi bilo pametno da se suzdržiš kako ne bi dodao/la dodatne kilograme na nezdrav način.

Namirnice koje će ti ubrzati proces mršavljenja ukoliko ih smanjiš ili još bolje - u potpunosti izbaciš iz upotrebe.

Kafein – Kafein nije nužno loš, ali je bitno da ga uzimaš iz zdravih izvora.

Kofein koji se nikako ne preporučuje je kofein iz: Energetskih pića, toplih i hladnih kafa (Nes, Latte, Capuchino i druge), gazirana i negazirana pića (Guarana, Monster, CocaCola).

Konzumiraj kafein iz: Crne kafe, zelenog čaja, nisko-kalorijskih pića, prirodno pravljenih smutija.

Izbegavaj nezdrave grickalice. Svi znamo šta su nezdrave grickalice (čips, smoki, keks itd), ali da li znamo koje su zdrave alternative? Evo ih nekoliko:

  • Čips od prokelja. Odvoji listove sa glavice prokelja i naglo iz isprži (u zdravom ulju – ulje od koštica grožđa). Tako ćeš dobiti ukusnu i zdravu zamenu za klasičan čips pun kalorija i trans masti.
  • Pomfrit od batata
  • Evo male tajne u vezi sa kokicama. Kokice nisu nezdrave i skroz su okej grickalica kada želimo da na brzinu prezalogajimo ili se opustimo uz Netflix. Nezdravo je to što se kokice pretežno prave na suncokretovom ili palminom ulju (koja nisu hladno ceđena). Zbog toga bi bilo idealno da probaš da ih „iskokaš“ na nekom hladno ceđenom biljnom ulju kao što je maslinovo, laneno, a posebna preporuka ide za kokosovo ulje.
  • Mix orašastih plodova i semenki (orasi, lešnik, bademi, indijski orah, lan, golica). Ovo vrlo lako možes da poneseš na posao i sebi obezbediš pravu energetsku bombu.
  • Voćna salata

Aktivnost, aktivnost i još akvitnosti!

Ukoliko zbog posla ne možes da treniras kontinuirano onda treniraj pre posla. Ako ni za to baš nemaš vremena, onda podeli trening na više kraćih celina, od recimo 15 do 20 minuta. Napravi prilagođeni trening i gledaj da ispratiš sve cikluse vežbi koje bi i inače radio u sklopu regularnog treninga.

Kad kažemo još aktivnosti, konkretno mislimo na aktivnost na poslu. U zavisnosti od tipa posla i prostora, uvek pokušaj da nađeš način da budeš što aktivniji. Umesto da presediš pauzu, zakorači i prošetaj krug oko firme. Umesto lifta koristi stepenice. Veoma je prosto, samo je važno da zaista osvestimo koliko je važno biti fizički aktivan!

Ako na primer, ukoliko radiš noćnu smenu kao obezbeđenje ili recepcionar, ustani i razgibaj se pored stola. Ukoliko okolnosti dozvoljavaju uradi i poneki čučanj, sklek i slično, možes i da poneseš podlogu za vežbanje na posao i dodatno uradiš još neke vežbe na podlozi.

Vežbanje na poslu nije idealno okruženje, ali je bitno da improvizuješ. Već smo ti dali neke ideje, a ti pokušaj da budeš još snalađljiviji i smisliš još neke interesantne načine za fizičku aktivnost tokom posla.

Koje Vi fizičke aktivnosti primenjujete tokom dana? Pišite nam u komentaru.

OSTAVITE KOMENTAR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *